OctoPrint е софтуер за управление на 3D принтери с отворен код.

OctoPrint е разработен от Gina Häußge през 2012 година с цел да подпомогне своя 3D принтер. Неговото разпространение започна в GitHub, а самата разработка беше спонсорирана от 2014 до 2016 година от Испанският производител на смарфони BQ. Поради тази причина от тогава проекта се финансира единствено и само чрез Patrion.

Софтуерът предоставя възможност за управление и наблюдение на работа на принтера чрез уеб интерфейс, до който имате достъп от всякъде стига да имате интернет. OctoPrint предоставя възможност не само за следене на параметри като температура и оставащо време, а също така може да предава наживо картина.

OctoPrint е създаден с идеята за лесен за работа и ненатоварващ софтуер, което го прави идеален за използване с малък и не особено мощен компютър като Raspberry Pi 2 B или по-нов. Също така има опции за интегриране на най-различни плъгини, което от своя страна го прави съвместим с много голяма част от популярните и достъпни 3D принтери като: Creality Ender 3, Prusa i3, Robo 3D и тн.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.