Apple потвърди официално, че с iOS 13.5.1 се пачва Unc0ver jailbreak-a!

Нека първо се запознаем с това какво точно пресдтавлява и за какво се използва „Jailbreak“ за Apple устройства.  Това e слабост в кернела на устройствата на Apple. която позволява ескалация на привилегиите на тяхни устройства с цел премахване на софтуерни ограничения наложени от компанията в iOS, iPadOS, tvOS, watchOS, и bridgeOS. Jailbreak-a Предоставя достръп до root директорията на мобите им устройства, което дава възможност за инсталиране на приложения / туйкове които не са налични в Официалния Apple Appstore-a.

Има различни начини чрез които може да бъде jailbreak-нато едно устройсво. Един от по-популярните, лесни и бързи начини е използването на Unc0ver. Има много различни туйкове, които в повечето случай се оказват доста полезни, също така има възможност за сваляне на всички приложения, които попринцип са платени – безплатно.

Много потребители предпочитат да jailbreak-нат устройство си поради възможностите, които предоставя. Пример за туйк, които може да бъде много полезен е Instagram++. Този туйк позволява да отваряте чатове в instagram без да се изпраща информация, че сте видяли дадено съобщение.Също така можете да сваляте снимки от постове и сторита, както и да виждате фиида си по този начин:

Както се досещате това изобщо не се харесва на Apple и те от доста време се опитват да поправят слабостите в кода дори има и опити от тяхна страна за хардуерна намеса на ниво архитектура. Това е причината да има няколко начина за jailbreak, а не само един. Заради това например Unc0ver работи за устройства с iOS 11.0 – 13.5 . Като за по стари устройства например iPhone 4 се използват други начини.

Въпрос на време е да бъде намерен пореден zero-day и Unc0ver да бъде пачнат по него. Все пак за 24 часа от релийза на iOS 13.5 той беше кракнат успешно от девелопарите на Unc0ver.

В крайна сметка тябва да се знае че веднъж ъпдейтнат iOS не може да се връща към стара версия. Затова хората, които ползват jailbreak-нато устройство или желаят да jailbreak-ват в бъдеще трябва да стоят далече от iOS 13.5.1

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.